Prohledat tento blog

28. ledna 2013

Zeman na Hradě? Pláču.

Ano, pláču. Ale ne nad tím, koho jsme si demokraticky a přímo zvolili, ale nad tím, co se kolem toho dělo a co se děje potom. Kampaň obou stran měla výraznou pachuť. U Miloše Zemana to bylo jeho pověstnou agresivitou v jednání (která mě osobně žíly netrhá, ale občas byl přes čáru i pro mne) a u Karla Schwarzenberga se o pachuť postarali především jeho příznivci. Nechci se vracet k důvodům, proč jsem volila tak nebo onak, jen podotknu, že skóre v případě pravd, nepravd a polopravd je u obou kandidátů dosti vyrovnané, akorát se o tom moc nemluví. Kde to ovšem vyrovnané nebylo, je "tady dole" a ještě hloubš pod námi, u médií. Tím, co předváděla média, se totiž dostala až pod lidi.

Sledovala jsem, jako asi většina lidí, hlavně nejznámější média - idnes.cz, novinky.cz, aktualne.cz, reflex a "svatou trojici" televizí ČT, Novu a Primu. A nevěřila jsem vlastním očím.
  1. Neověřené osočující informace v poměru tři články proti Zemanovi, jeden proti Schwarezbergovi, denně. 
  2. Stříhání výroků kandidátů naopak, než bylo řečeno v přímém přenosu. Jmenovitě TV Nova, která v každém spotu k volbám prostřihla nejdříve MZ a jeho "KS je mužem současnosti" a až poté KS, že "MZ je mužem minulosti", takže to vypadalo, že MZ napadá první. Po prvním kole voleb byl ovšem první vstup u KS a až asi za hodinu poté u MZ. 
  3. Naprosté rozmazání tématu Benešových dekretů, které oba kandidáti vyřešili tak během dvou debat a tří pracovních dnů. 
  4. Rozmatlání domnělého útoku na rodinu KS, kdy MZ nevypustil z pusy útok ani urážku - pouze citoval nedůvěryhodný zdroj, co se týče minulosti této rodiny ze strany paní Therese. Což samozřejmě není v pořádku, ale také se za to omluvil. 
  5. Usvědčování Zemana ze lži, když uvedl jiný německý časopis, než ten, který informaci uvedl. Nešlo o informaci, ale spletl se, což se u něj rovnalo lži. U KS šlo jen o přeřeknutí. 
  6. Nechutné rozmazání jednoho vyloženě nekorektního vtipu, který byl pronesen v TV debatě a sám KS se jím nijak uražen necítil, věrný tomu chování, které v kampani zastával. Zato feministky v čele s Čvančarovou uražené byly a za sebe jako ženu můžu říct, že jsem se spíš styděla za ni a jí podobné než za ten vtip, který - bez debat - neměl být pronesen v kontextu, v jakém byl. 
Inteligenčně slabší jedinci samozřejmě volili MZ proto, že "je to Čech" a pro podobné "velmi důležité vlastnosti". Stejně jako na druhé straně byl KS volen občas i jen proto, že "je to kníže" a "chodí s obyčejnými lidmi na pivo" atd. Takoví jedinci jsou všude a bylo je samozřejmě nejvíc slyšet.

Co mě ale zarazilo, je fakt, že jakmile člověk vyjádřil přesvědčení o tom, že bude volit MZ, např. proto, že chce na Hradě aktivního prezidenta, který bude chodit s vládou diskutovat (i když nemůže její rozhodnutí z hlediska pravomoci nijak změnit - veto se dá přehlasovat) nebo proto, že nepoleze EU a domnělým "zeleným záležitostem" tolik do zadku, jako by to bohužel KS dělal, byl okamžitě označen za socku, zloděje, lháře atd.  a byl prakticky lynčován za svůj odlišný názor. Případně mu hrozilo "vymazání z přátel". Jediným protiargumentem pak byl odkaz na dokument z dílny ČT Vládneme, nerušit, případně na agitku Milošku, žaluj. O tom, u jaké kauzy figuroval její autor, to si ale nikdo nezjistil (Diag Human). 
  • Za 14 dní se mi povedlo se rozumně pobavit s asi tak deseti lidmi, kterých si za to moc vážím. Povedlo se mi to však jen proto, že jsem se neúčastnila diskuzí na idnes.cz atp. a ani na facebooku. Když jsem si odvážila dát jeden status týkající se mého názoru, okamžitě se pod ním strhla smršť, ze které jsme všichni odešli akorát tak naštvaní. Ačkoliv agresivně napsaný nebyl, vyvolal to tak jako tak. 
  • Vznikla tu jakási premisa, že "kdo nevolí Karla, je zmrd a neměl by vůbec chodit volit". Což mi maličko připomíná krásné heslo "Kdo nevolí s námi, volí proti nám." Mnoho příznivců KS se pouštělo do MZ ohledně komunistů, aniž by znali informace a aniž by se zamysleli i nad jinými důvody, proč si třeba mohl říct jim o podporu ve volbě. Jen jeden názor je správný. Nepřipomíná vám to komunismus? Mě ano, což je hodně smutné, když se pak příznivci KS bijí v prsa za to, že ON s komunisty nejedná. Ale jedná, ve vládě. Musí, protože tam sedí jako demokraticky zvolená strana.......
Jednoduše řečeno, celá tahle mediální masáž a fanatismus některých příznivců KS byli neúnosné. Jeden by řekl, že přetáhli nápřah, já říkám, že předvedli moc a dvojsečnost marketingu v praxi. Ohánění se tím, kolik umělců a celebrit se za KS postavilo, případně suché konstatování, že Zeman je alkoholik nebo hodnocení celého tábora na základě jednoho setkání s kreténem na silnici, to už byly jen třešinky na dortu. Z mnohých příznivců MZ zase sálala agresivita, xenofobie a nacionalismus, což zdatně doplňovali tím, že pravopis těm nejvíc se vyjadřujícím na diskuzích nic moc neříkal. Lidi se zkrátka ve valné většině chytali přesně na ty návnady, které byly naprosto podružné a agitovali do roztrhání těla.

Jak to dopadlo vidíme. Na Hrad usedne Miloš Zeman, kterého zvolilo 55% občanů ČR, kteří přišli k volbám. Odmítám přesvědčení, že to byli jen lidé z vesnic, malých měst a lidi, kteří jsou "socky, lháři, alkoholici" atd. Kdo viděl výzkumy, ví, že to tak není. I početně by to nevycházelo, protože skoro půlka ČR volit nešla. Copak nám ale předvádějí média? Články subjektivně zabarvené tím, jak někomu něco nevyšlo a neobjektivní informace. 
  1. Např. ve volebním štábu MZ totiž nebyl pouze pan Šlouf, ale také např. pan Syruček. Ten ovšem není natolik známý a natolik kontroverzní, aby bylo hodno ho zmínit, že? Je uznávaným reportérem na odpočinku a vsadím se, že kdyby na něj něco nekorektního měli, hned by to vytáhli. Osobně bych si ho na záběrech nevšimla, kdybych na podzim nebyla jako fotograf na akci, která mu byla věnována, ale zaráží mě, že jeho ani další "nezajímavé" podporovatele nikdo nezmínil za celou dobu - vršili se navenek jen u pana Schwarzenberga. 
  2. Jsme zasypáváni články o tom, jak nás vlastně svět asi sežere za to, že máme za dalšího prezidenta Zemana. Německo ho nechce pozvat, sakra, asi se bude EU zlobit. V USA nebo UK o něm píšou jako o hulvátovi, a sakra, asi se bude zahraničí zlobit. Tohle je v titulcích. A titulky jsou samozřejmě první, co člověk vidí, ačkoliv nás nikdo z EU vyhazovat nebude a válku nám taky nevyhlásí. 
  3. Nějakej blbec jde a pomaluje zeď u sousedů MZ. FB zeď je zase pomalovaná odshora dolů obrázky "stydím se za svého prezidenta" a výkřiky, jak někdo emigruje a jaký jsou češi hovada a že se za národ stydí. 
  4. Obrázek padajícího Zemana ze schodu je taky evergreen a "potvrzuje to jeho alkoholismus". Já tedy nevím, ale viděla jsem víc záběrů KS s pivem a panákem, než MZ v podobné situaci. Ale upadl MZ, takže byl jasně ožralej! Já si z toho tu legraci klidně udělám taky, ale spíš proto, že nedokončený pád to byl opravdu pěkný.:) Na nějakym plese zakázali pít Becherovku a slivovici, když KS prohrál. Sakra, asi kdyby vyhrál, museli bysme zakázat pivo, na které tak rád chodí...... 
To má být to demokratické smýšlení, za které všichni tak kopali? Ten boj proti zlu v podobě Zemana? Za tohle se tedy stydím já. Nedovedu si představit, že kdyby na Hradě seděl KS, že bych předvedla podobnou hysterii, která si nezadá se scénou děcka v obchodě, když mu mamka nekoupí hračku, co chtělo.

Nebouchala jsem šampus, protože MZ nebyl na 100% ten "můj" kandidát, ale uznala jsem výběr, ze kterého jsme mohli volit a vybrala jsem si. Stejně jako si vybrali ti, kteří volili KS. Ať byl důvod takový nebo makový. O tom je demokracie. 

Co tím chci říct je, že bych byla ráda, kdyby příští volba prezidenta byla "tady dole" objektivní. Aby novináři psali fakta, informace ověřovali a nepodněcovali hysterii a strach. A aby se příznivci jakéhokoliv tábora nemuseli bát vystrčit nos, aby přes něj nedostali plackou kandidáta protistrany. Byla bych ráda, aby si lidi všímali stejně toho, koho chtějí na Hradě, jako toho, kdo jim sedí ve vládě a fakticky má největší moc ve státě. Až se bude volit do parlamentu, bude totiž chladná hlava, objektivita a "Slunce v duši" hodně potřeba. Pokud se tu má něco změnit, nepřijde to toliko s prezidentem, ale s vládou. A bylo by moc hezký, kdyby volby nerozhodovalo to, jestli můj oblíbený herec nebo zpěvák podporuje Losnu nebo Mažňáka.

1 komentář: