Prohledat tento blog

23. listopadu 2011

Facebook - Díl první

Po delším utrpení následkem lidské lenosti nebo nechuti pochopit smysl sociální sítě jsem se rozhodla udělat něco, co by mohlo s tímhle problémem pomoct - něco jako příručku na Facebook. Upřímně si myslim, že ta jejich nápověda toho víc zamotá, než napoví, takže doufám, že tu vytvořim něco, co vám daleko víc pomůže. Na FB se pohybuju už asi pět let, takže by to k něčemu být mělo.:) Asi to není pro úplné začátečníky, ale zkusím to vzít popořadě.

Díl první aneb WTF?

Co to je, k čemu to je, co tam?
Facebook je sociální síť tzn. slouží k získávání a udržování kontaktů ať už s lidmi, které známe osobně nebo s lidmi, které jsme někde potkali nebo se kterými chceme jen z nějakého důvodu udržovat kontakt. Neznamená to sdělovat všem všechno nebo všem vidět do života, ale o tom podrobněji dále. 

Facebook není dělán na to, aby shromažďoval jen reálné přátele, to je důležité si uvědomit. Vážně. Kdyby byl koncipován takhle, neměl by tolik možností nastavení. Takže prosím, uvědomte si to. Mějte tam koho chcete, to je jistě jen na vás, ale prosím prosím prosím uvědomte si, že to není základní myšlenka Facebooku. A jestli kdy třeba byla, už VÁŽNĚ není. Máme jasno? Snad ano. Základní věc bychom tedy měli. 

Co tam? Sdílet, kontaktovat nebo stát stranou, sledovat nebo případně být sledován (v dobrém slova smyslu), vyjadřovat názory, hrát hry, organizovat akce, bavit se...... Je toho dost. Nejdůležitější je si uvědomit, že FB zasahuje do reálného života jen tak, jak moc mu to dovolíte. Znám lidi, kteří FB nemají a žijí, znám lidi, kteří FB mají a skoro ho nepoužívají a pak znám lidi, kteří FB mají a využívají ho, co to jde. Choice is yours.

Základna
Základnou jsou Přátelé, tedy vaše kontakty. Možná začnete s reálnými přáteli, ale garantuju vám, že za nějaký čas se vám základna rozroste i o známé, spolupracovníky atd. Od toho tu jsou skupiny nebo seznamy (v ájině Lists). Vytvořte si je co nejdřív, ať do nich pak můžete jen přidávat a řadit (základní tvoří FB sám třeba podle firmy, kde pracujete nebo města, kde žijete a taky krásný list s názvem Restricted, kterému se budu věnovat příště). Věřte mi, spoustu věcí to zjednoduší. O dost.

Já například funguju se základem typu rodina, práce, kamarádi (dělení do skupin pak např. škola, oblast města atd.) a skupina zvaná Mimo. Tam prostě dávám všechny, kteří nespadají do žádné jiné skupiny a jsou to vlastně jen kontakty, které se můžou hodit nebo kterým se hodím já. Do mojeho soukromí jim nic není. Jsou prostě "mimo". To se dostáváme k bezpečnosti a nastavení soukromí.

Bezpečnost
I když už si třeba připadáte jako doma, nezapomínejte na základní bezpečnost typu neklikat na podezřelé odkazy nebo aplikace. Je to pořád ten samej zlej internet jako všude jinde a i tady jsou viry, spam apod.

Soukromí a jeho nastavení
Využívejte to. Beze srandy. Doporučuju si základy nastavit tak, aby fotky, příspěvky a statusy viděli jen Přátelé (nikoliv Přátelé přátel nebo nedej Bože "Veřejně" nebo jak to tam je česky - používám FB v angličtině).

To samé platí pro osobní informace na profilu. Chcete tam mít telefonní číslo? OK, ale myslete na to a prolezte nastavení soukromí, než cokoliv citlivějšího vyplníte. Jistě nechcete, aby váš telefon viděl naprosto cizí člověk, který si vás jen najde podle jména. Prolejzat a zkontrolovat. Na kontrolu je tam tlačítko "Podívat se jako....", kde si můžete překliknout, jako kdo se chcete podívat (logicky). Za to vděčíme tuším Google Plus, kde se tohle objevilo.:) Máte ho hned vedle Upravit profil na svém profilu. Doporučuju si také nastavit, kdo vám může poslat žádost o přátelství, kdo vám může posílat soukromé zprávy, psát na zeď atd.

Detailnější nastavení jde pak měnit u jednotlivých příspěvků - šipkou vpravo nahoře u každého příspěvku, který uděláte. Dá se tam nastavit i to, že ho neuvidí jen jeden jediný člověk (volba Vlastní) a nebo naopak všichni, pokud chcete třeba udělat reklamu svojí stránce. Nebuďte líní a trošku s tím pracujte, vyplatí se to všem. Právě tady využijete už zmíněné skupiny. Můžete si tu naklikat, které to uvidí.

Závěrem
To by mohlo na první díl stačit. Ve druhém díle vám trošku připomenu, jak skrývat příspěvky jiných lidí (některé i všechny), příspěvky a requesty z her (které otravují asi nejvíc) a trošku zabřednu do problematiky tlačítka Like. Mazání z Přátel je snad jasné, takže se ve trojce budu spíš věnovat blokaci a odblokaci člověka (kde to udělat, co to vlastně udělá a jak to vrátit, když vás ten člověk přestane štvát nebo obtěžovat) a tak nějak celkově problematice vztahů na FB.

Ve čtvrtém díle se budu věnovat ovládání "umění" tvoření alb, tagování fotek a vůbec věcmi, které s tím na fb souvisí. Pátým dílem se podíváme blíž na problematiku eventů neboli událostí, která se možná zdá jednoduchá, ale z mnoha pozorování si troufám tvrdit, že ne pro všechny. V šestém chci osvětlit, jak vytvořit a spravovat vlastní stránku na Facebooku, což se hodí pro lidi, co mají třeba vlastní weby. A dál? Klidně pište podněty, připomínky a nápady. A pokud jsem něco opomněla nebo zmotala, upozorněte a opravím.:)



Žádné komentáře:

Okomentovat