Prohledat tento blog

6. prosince 2011

Facebook - Díl druhý

Pokud vám k něčemu byl první díl, zvu vás ke druhému. Rozhodla jsem se zařadit i něco navíc oproti plánu. 

Díl druhý aneb exkurze do sdílečova ráje

Dneska vás tu čeká:

  • Tlačítko Like/Líbí se mi
  • Jak skrýt a odkrýt příspěvky
  • Status - tipy a triky
  • Chat, soukromé zprávy, komentáře

Tlačítko Like/Líbí se mi
Aniž byste se museli vrhat do psaní statusů a vůbec hned do hlubin Facebooku, narazíte na něj. Je totiž všude, kde se dá. U statusů, u komentářů, u fotek, u videí, u odkazů, u stránek, u her, u aplikací.... Tak to vezmem radši postupně, ale v zásadě všude vyjadřuje to samé - zájem (nebo "zalíbení" čehokoliv, pobavení, souhlas). U statusů, komentářů, fotek, videí a odkazů prostě vyjadřujete, že se vám to líbí nebo vás to zajímá. Nic světobornýho. Když u něčeho takovýho dáte Like/Líbí se mi, nikde vás to dál neotravuje. Jen se objeví u vás na zdi, že jste dali tady a támhle Like. No problemo. 

U stránek (Pages) je to rozdílné v tom, že na mnoho jejich obsahu se bez zmáčknutí tohohle tlačítka nedostanete a po jeho zmáčknutí následuje obligádní zprávička u vás na zdi, přidání stránky do oblíbených a stáváte se taky odběratelem update z té stránky. Ze začátku je to fajn, ale po delší době se to pokusí vám zahltit News Feed. Takže s rozvahou a bude se hodit to skrývání.:) 

U her a aplikací to samé v bledě modrém, jen je to ještě o trochu horší. Hrám a aplikacím tím povolujete skoro vše (přístup k fotkám, přátelům atd. atd.), takže rozmýšlejte a nepotřebné a podezřelé neodklikávejte nebo rovnou ignorujte a mažte.

Skrývání a odkrývání příspěvků
Kdžy se vám News Feed začne zahlcovat, je načase promazat a nebo poskrývat některé příspěvky. Obtěžuje vás někdo svými statusy nebo odkazy, ale je to přes to váš kamarád (nebo spíš fb kamarád)? Jen to prostě nechcete číst/vidět? Není nic jednoduššího než u příspěvku rozbalit šipečku vpravo a dát Hide story/Skrýt příspěvek. 

Tohle se ale musí dělat u každého, takže u lidí se vyplatí Unsubscribe from X a v případě, že jde jen o statusy Unsubscribe from status updates by X. U Stránek zůstala volba Hide all/Skrýt vše, která hovoří sama za sebe. U her to samé. Co když se ukliknete a nebo chcete někoho odkrýt? Sjeďte úplně dolů a vpravo v News Feedu je Edit Options. Tadá, seznam všeho a všech skrytých je zde a můžete ho libovolně promazat, šímž máte vše zpět.:)

Status - tipy a triky
Jestli už na fb nějakou dobu fungujete, určitě použítáte statusy. Pište tam co chcete, je to vaše věc, vaše zeď, váš profil....komu se to nelíbí, může skrývat. A nebo vést blbý řeči a snažit se vás otrávit.:) Jen opatrně na soukromé informace atd. Opět, bezpečnost především. Nebo aspoň než něco takového zveřejníte, rozbalte si nabídku vedle zveřejnění a vyberte třeba jen Rodina nebo tak něco.:) 

Do statusu lze nejen psát, ale můžete v něm i označovat přátele (tolik oblíbené při hromadném přaní k svátku například) nebo stránky, které sé vám "líbí". Stačí napsat @ a hned za něj začít psát jméno. Rozbalí se nabídka a čim víc písmen napíšete, tim menší máte výběr. Klasika.:) 

Další "vychytávkou" je odkaz. Odkaz prostě vezmete a zkopírujete do statusu, dáte Enter (někdy to začne načítat i bez něj) a pak vymažete z textu ten odkaz. Zůstane totiž dole a nebude hyzdit a zaplácávat cokoliv, co k tomu (tedy nad to) chcete napsat. Taky si můžete zvolit, jestli u toho chcete miniaturu a jakou atd. Fičurky, fičurky.:) 

Můžete taky rovnou vkládat fotky nebo videa, a to pomocí nahrání přímo na fb, webkamery a nebo vytvořit nové album.Taky tu jde vytvořit dotazník, a to poslední záložkou vpravo. Napíšete otázku, naklikáte si vlevo dole další možnosti (vyplníte je samozřejmě) a hurá, můžete se ptát a možná vám na to i někdo odpoví.:)

Posledním "tríčkem" je oznámení polohy a s kým kde jste. Trošku odezva na Latitude od Google řekla bych, ale proč ne.:) Kliknete vlevo dole v okně statusu na ten "špendlík" nebo jak bych to nazvala a směle píšete, kde jste. A pak můžete kliknout vedle na hlavičku a směle vypisovat, s kým tam jste. Jupí! :-D

Chat, soukromé zprávy, komentáře
Začnu raději od konce, a to od komentářů. Komentáře jdou dávat taky k lecčemu. Statusy, fotky, videa, odkazy.... Pokud se komentáře nachází u čehokoliv vašeho, můžete ze sebe udělat nemilosrdného cenzora a mazat. Nejsem toho fanda, když má někdo zapotřebí psát tam blbiny, ať si je píše, lidi si to přeberou (pokud nejde vyloženě o spam typu bfojldfgo, že) a když se někdo hádá nebo diskutuje, platí to samé. Na co se schovávat, pokud se nestydíme za svoje názory a nevadí nám odlišné (i když nás slušně řečeno štvou, může na nich něco být a cenzurou to nezmizí). Stejnak ale neznám moc lidí, které by bavilo pozorovat a číst x hodinové debaty, pokud to nejsou autoři, aktéři apod. Mě to tedy většinou baví, ale já jsem starej poťouchlík.:) 

V komentářích se dá taky použít odkaz (poslední dobou už dělá pěkné okýnko a ne ten maglajz, co to bejvalo) a taky je možné označovat lidi nebo stránky. Úplně stejně jako ve statusu. Enjoy.

Chat aneb co je šeptem, to je čertem. Chat vidíte jen vy a ten, kdo s vámi chatuje (pokud to někomu neukazujete :)). V poslední verzi FB je to téměř to samé, co soukromé zprávy, akorát do chatu můžete psát méně znaků. Chat je běžně vpravo po straně stránky alias seznam přátel, kteří mají nebo nemají u sebe zelené tečky. Když mají, jsou online a můžete vesele chatovat jen jedním kliknutím na jejich jméno nebo obrázek. A když nemají, můžete vlastně taky, akorát jim to dojde ve formě soukromé zprávy až se připojí.:) 

Pokud vám vadí, jak je chat rozlezlej po velký ploše, stačí dát dole úplně vpravo Hide sidebar/Skrýt postranní panel a máte ho zase hezky na liště jen s počtem lidí online v závorce a vlevo pak dole pod Skupinami v mozaice obrázků přítomných. Šikovné tlačítko. Ovšem pokud budete chat rozbalovat z lišty vpravo dole, musíte to pak dělat pokaždé - otvírá se do plného zobrazení seznamu. 

Chatovací okno se dá zavřít úplně (obligádní X vpravo nahoře) a nebo minimalizovat kliknutím na jméno dotyčného. Voilá, je na liště. Do chatu můžete přidat i více lidí, a to ozubeným kolečkem vpravo vedle křížku. Klik a pak klik na Přidat přátele a je to, chatuje vás víc. Můžete taky přidávat odkazy (klasicky) nebo volat s použitím videa, ale to jsem nezkoušela, nebudu radit.:) 

Soukromé zprávy - v zásadě to samé, co chat. Ale pokud chcete poslat zprávu více lidem, napsat něco obsáhlejšího, přidat obrázky nebo odkaz (přehledněji) a nebo napsat někomu, kdo zrovna není online, je to tu od toho. Poslat novou zprávu je jasné, označování příjemců snad také, přílohu přiložíte svorkou dole vlevo pod oknem textu a odkaz se přikládá klasicky jak je zmíněno výše. 

Vychytávka pro soukromé zprávy? Někdo vás přidal do konverzace tzn. poslal zprávu vám a deseti dalším. Pořád vám to bliká, ačkoliv to nechcete číst nebo už k tomu nemáte dál co říct. Tak si rozklikněte inkriminovanou zprávu, nahoře si najděte tlačítko Akce a zvolte "Opustit konverzaci". Hotovo, je klid. Bohužel nejde zvolit odpověď jen někomu z příjemců, takže tohle je jediná možnost, jak se takové konverzace zbavit.

Důležité nakonec - chat i soukromé zprávy mají od jisté doby ukládanou historii. Hodí se to vědět, ne?

Žádné komentáře:

Okomentovat